Hoe begin ik met digitale vaardigheden in de klas?

Een van de nieuwe kernpunten van SLO en de overheid is het aanleren van digitale vaardigheden op de basisschool. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe begin je?

Hoe geef ik les met digitale vaardigheden?

1. Bekijk wat je al doet

We leven in een digitale tijd en werken zonder digitale middelen is bijna onmogelijk. Grote kans dat je al een hoop gebruikt tijdens je lessen. Wijs jezelf en de leerlingen er op als je digitaal bezig bent. Dit zijn uitstekende momenten voor wat extra uitweiding over de digitale mogelijkheden.

2. Leer een “Zoek maar op” mentaliteit aan

Kinderen hebben heel goede vragen. In plaats van direct antwoord te geven laat het ze opzoeken. Laat ze nadenken over ‘wat zijn de juiste bronnen als antwoord op mijn vraag?’, ‘welke zoekwoorden ga ik gebruiken?’. De leerling kan dan zelf even opzoeken op een laptop, chromebook of telefoon opzoeken wat het antwoord is. Of soms is een bezoekje aan de schoolbieb ook een idee!

Een leuk alternatief (voor de bovenbouwgroepen) is “Zoek maar op en geef morgen eens een presentatie over je onderzoek”.

Op deze wijze oefenen ze informatievaardigheden; het vinden en analyseren van informatie, de verwerking tot een goed antwoord of presentatie.

3. Toon interesse in digitale activiteiten en ervaringen van je leerlingen

Het leven van kinderen vindt online net zo goed plaats als offline. Kinderen spelen, praten, ontmoeten en pesten elkaar online. Door dit mee te nemen in gesprekken, klassikaal, 1 op 1 of met ouders, maak je deze onderwerpen veel beter bespreekbaar. Met enige sturing kan dit ook tot zeer nuttige klasgesprekken of discussies leiden over internetveiligheid, internet etiquette of privacy.

4. Stel eisen aan de inzet van digitale media bij spreekbeurten

Spreekbeurten zijn een uitstekende mogelijkheid om digitale vaardigheden te oefenen. Je kan de volgende voorwaarden stellen zodat ze oefenen om digitale media in te zetten bij een spreekbeurt:

  • Maak je presentatie in Powerpoint, Keynote of Prezi

  • Maak gebruik van ondersteunende plaatjes

  • Vertel welke bronnen je gebruikt hebt, en bespreek klassikaal of de gevonden informatie relevant en/of betrouwbaar was.

5. Doe mee aan de Week van de Mediawijsheid

Maak van Digitale Geletterdheid een project en reserveer hier tijd voor in je rooster. Dat kan op schoolniveau, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf starten met je klas. Ieder jaar wordt in november de Week van de Mediawijsheid georganiseerd met gratis lesmateriaal voor basisscholen.

Het is leuk om het project met de klas of schoolbreed af te sluiten, zodat de ouders hierbij ook betrokken kunnen worden.

6. Digitale vaardigheden hoeft niet altijd online!

Veel digitale vaardigheden kan je ook offline oefenenen. Denk aan het klassikaal bespreken van digitaal-gerelateerde onderwerpen zoals cyberpesten, de ethiek van kunstmatige intelligentie of internetcensuur.

7. Begin klein en gebruik je eigen digitale vaardigheden

Het internet staat vol met oefeningen, spelletjes, leermethodes en ideeën voor het oefenenen van digitale vaardigheden. Maak daar gebruik van tijdens je lessen. Afhankelijk van het budget kan je bijvoorbeeld programmeren vanaf groep 5 met Scratch of kleine programmeerbare robots zoals Lego Mindstorm. Maar simpeler (en goedkoper) kan ook. Kijk bijvoorbeeld eens op eduapp.nl voor leuke spelletjes online of tablets.