“Ik laat je zien dat ik het kan”

Portfolio opbouwen

“In de hele toets werd niks gevraagd over Karel de Grote. En daar wist ik nou juist heel veel van!” Toetsvragen zijn slechts een selectie van de lesstof die ze krijgen. Kinderen kunnen heel goed zelf laten zien wat zij geleerd hebben. Als we het ze op meerdere manieren vragen, zien we meer van wat ze kunnen en kennen!

Kijk hoe Faqta kennisoverdracht waarborgt

Doeboek en werkbladen

Kennis, vaardigheden en de ontwikkeling op verschillende intelligentieniveaus worden zichtbaar met de doeboekopdrachten en werkbladen. Laat de leerlingen zorgvuldig werken en let ook op de formulering van hun antwoorden. Beoordeel eventueel met onvoldoende – voldoende – goed – uitstekend.

Evaluatieblad

Tijdens de lessen houdt de leerling met een woordweb bij wat hij/zij geleerd heeft. Grijp hiernaar terug als je een evaluatierondje doet met de klas. Ook de vragen ‘Wat vond je het leukst om te leren?’ en ‘Wat wil je nog meer leren?’ helpen de leerling te reflecteren op wat er geleerd is. De ontwikkeling op gebied van vaardigheden wordt beoordeeld door de leerling zelf, een klasgenootje of door de leerkracht aan de hand van een star rating.

Presentaties

Laat leerlingen presenteren wat zij geleerd of gedaan hebben. Dat kan aan de hand van een opdracht uit het doeboek. Ook kun je leerlingen een presentatie laten geven over een specifieke tegel in de vorm van bijvoorbeeld een muurkrant, voorstelling of demonstratie. Beoordeel eventueel met onvoldoende – voldoende – goed – uitstekend.

Voortgangsdashboard

Met het dashboard wordt bijgehouden hoeveel antwoorden direct goed waren en hoeveel goed na correctie. De antwoorden op de open vragen kun je gebruiken om de ontwikkeling in het formuleren van antwoorden bij te houden.

Toets

Selectie van vragen om op cognitief vlak kennis te toetsen. Beoordeel met de formule:

behaalde punten / totaal te behalen punten x 9 + 1

Nog niet met Faqta bezig, maar ben je benieuwd? Vraag een proefles aan en kijk of het bij jou past!

Heb je vragen? Of heb je zelf een goede manier om de voortgang te meten? Laat het ons weten in de comments hieronder.