FD: Geef kinderen meer regie over wat ze leren

FD: Geef kinderen meer regie over wat ze leren

FD, Nick Kivits

De Utrechtse start-up Faqta wil het onderwijs vernieuwen door het leren uitdagend en actief te maken voor kinderen die opgroeien in een digitale tijd. Maar het onderwijs is een log apparaat en andere uitgevers van lesmethoden zitten niet stil.

Wie kinderen vraagt wat ze van school vinden, krijgt vaak als antwoord: 'saai'. En dat komt doordat de manier waarop we onderwijs aanbieden sterk is verouderd, vinden ze bij de Utrechtse educatieve start-up Faqta. ‘Ons onderwijs zou veel meer moeten uitgaan van de interesses en motivaties van kinderen’, aldus mede-oprichter en ceo Anouk Binkhuysen. Faqta's idee: minder zenden en kinderen meer zelf onderzoek laten doen. ‘Kinderen hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en zijn altijd intrinsiek gemotiveerd om te leren. Dat werkt het best wanneer ze meer regie krijgen over wat ze leren.’

Lees verder

FD: Dot Slash in alle steden

FD: Dot Slash in alle steden

FD, Jim Stolze

Zomaar een doordeweekse dag in de Nederlandse start-up-scene. Ik ben aanwezig bij de opening van Dot Slash Utrecht: een nieuwe broedplaats waar snelgroeiende bedrijven flexibel werkruimtes kunnen huren.

Vergelijkbare concepten zijn in andere steden al een bewezen succes. Zo blies B Amsterdam al in 2014 het oude IBM-gebouw aan de Johan Huizingalaan nieuw leven in en werd vorig jaar het Mexx-gebouw aan de A4 ingelijfd. B Amsterdam lijkt met 40.000 vierkante meters nog lang niet uitgegroeid, en net als CIC en 42Workspace in Rotterdam in een groeiende behoefte te voorzien.

Zo gesteld was het eigenlijk verbazingwekkend dat er in Utrecht nog niet een dergelijke plek speciaal voor start-ups was. Toegegeven, er gebeurt al veel moois: in bijvoorbeeld de Dutch Game Garden, bij de Social Impact Factory en natuurlijk via Utrecht INC. Maar er gaat niets boven een fysieke plek waar founders nieuwe teamleden tegen het lijf kunnen lopen en waar bijvoorbeeld pitch-sessies worden georganiseerd.

Lees artikel

INCT: Succesvol in een markt die niet snel innoveert

INCT: Succesvol in een markt die niet snel innoveert

inct, David Huijzer

Twee jaar geleden sprak ik Anouk Binkhuysen van Faqta op een incubator plek voor start-ups, nu heeft ze een kantoor op een scale-up campus in Utrecht en werken er 9 man bij Faqta. Het zegt iets over de ontwikkeling van deze nieuwkomer in educatief uitgeven.

Om in haar eigen woorden te blijven: “Twee jaar geleden hadden we een uitgewerkt idee, nu hebben we een product-market fit. We hebben een positie gevonden en een product waarvoor scholen willen betalen. Faqta heeft op dit moment 14 scholen die met onze methode werken, inmiddels zijn er meer dan 3000 kinderen die dagelijks les krijgen met Faqta.” Het doel van Binkhuysen is duidelijk: “Dat moeten volgend schooljaar tussen de 70 en 100 scholen zijn, en het jaar daarna zouden die aantallen weer verdubbeld moeten zijn.”

Lees artikel

Rolf Groep: Wereldoriëntatie van Faqta: we dicteren niks

Rolf Groep: Wereldoriëntatie van Faqta: we dicteren niks

De Rolf Groep

De vraag waar elke leerkracht mee worstelt is: ‘Hoe geef ik maatwerklessen aan de kinderen in mijn groep?’ Onderwijs is per definitie maatwerk en daar spelen we bij Faqta op in.

Wat vind jij het meest bijzondere uit jouw programma?

Wij zijn geen methode die jou dicteert wat je wanneer moet doen. Er is een door ons voorgestelde “looproute” door het programma, maar daar kun je van afwijken. Een school kan zijn eigen arrangement samenstellen en leerkrachten kunnen inspelen op persoonlijke interesses van kinderen met onze aparte talentlijn. Tegelijkertijd bieden we scholen de veiligheid van een kerndoel dekkend programma.

Lees artikel

Quote: Faqta wil het Nederlandse basisonderwijs vernieuwen

Quote: Faqta wil het Nederlandse basisonderwijs vernieuwen

Quote, Martijn de Meulder

Anouk Binkhuysen (44), was eerder uitgever en marketeer bij onder meer ThiemeMeulenhoff en Zwijsen.
Wouter Delken (37), oprichter van studieboeken.com, in 2014 verkocht aan Van Dijk educatie.
Marco ter Voorde (47) heeft diverse commerciële managementfuncties gehad bij onder meer Van Dijk educatie en ThiemeMeulenhof.
Pitch: ‘Faqta maakt leermiddelen voor kinderen die opgroeien in een digitale tijd. We ontwikkelen een programma geïntegreerde wereldoriëntatie voor het basisonderwijs, dat kinderen uitdaagt om kritisch na te denken, zelf te onderzoeken en creatief te zijn.’

Lees artikel

Sprout: Waarom wij geen HelloFresh maar Netflix werden

Sprout: Waarom wij geen HelloFresh maar Netflix werden

Sprout

Als je bereid bent om je concept op alle vlakken aan te passen, kom je uiteindelijk bij de beste oplossing voor je startup. Dat is een van de belangrijkste lessen van medeoprichter Anouk Binkhuysen na 1,5 jaar experimenteren met onderwijs-startup Faqta.

Leren kan anders en leuker, vinden Faqta-oprichters Anouk Binkhuysen en Jan van Wonderen. Twee jaar geleden kreeg het duo van hun toenmalige werkgever de opdracht om een aansprekend leermiddel voor het basisonderwijs te ontwerpen. Toen het project uiteindelijk in de kast van de werkgever belandde besloten zij het zelf te gaan maken, op basis van de Lean Startup-methode.

Lees artikel