Voel de groove op Faqta

Jazz in FAQTA


Voel de goove!  Urban, Hiphop, Modern, Pop, Jazz , rock-’n roll of Klassiek! Muziek is universeel.  Het doet iets met je. Het beweegt je en laat je bewegen.  En muziek is altijd in verandering.

Muziek op Faqta


Faqta is een educatief programma, waarbij de nadruk ligt op plezierig leren, actief leren en leren door doen. Faqta biedt allerlei onderwerpen waar kinderen nieuwsgierig naar zijn of zich over kunnen verwonderen. Ook muziek! Voorbeelden? Hoe wordt ik DJ, Dance Dance Dance , de kracht van Klassiek en natuurlijk ook Jazz! 

Is jazz niet te moeilijk voor kinderen?


Jazz voor kinderen…is dat niet veel te moeilijk? Welnee! Jazz gaat over improviseren, samen spelen en creatief zijn met muziek. Dat kunnen kinderen ook! Maar eerst moeten ze er kennis mee maken.

Dit leer je in Jazz


In het onderwerp Jazz op de leeromgeving van FAQTA ontdekken de kinderen hoe Jazz is ontstaan. Hoe de muziekritmes uit Afrika in de tijd van de slavernij naar Noord- en Zuid Amerika reisden. Hoe de klanken zich vermengden met de blues tot Jazz muziek. En hoe de Jazz zelf ook weer allerlei ontwikkelingen doormaakte. De kinderen kunnen kijken naar filmpjes over deze reis van de muziek en luisteren naar iconen uit de Jazz geschiedenis.  Wedden dat kinderen het mooi vinden en er nog meer van willen weten? 


Voel de groove op FAQTA!

 

Wat is de Kracht van Klassiek?

Wat is de Kracht van Klassiek?

Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Componisten schrijven de muziek op, zodat muzikanten deze kunnen spelen. Daarvoor gebruiken ze notenbalken. Op de lijnen daarvan kun je muzieknoten als tekens schrijven. Aan de plaats en de vorm van de noten kun je zien hoe je ze moet spelen of zingen. En aan elke noot kun je zien hoe hoog de toon klinkt en hoe lang deze duurt.

Veel kinderen zitten op een muziekschool. Ze leren er een instrument te bespelen, bijvoorbeeld blokfluit of piano. Muziek maken is leuk. Kinderen die veel talent hebben, kunnen misschien later van hun hobby hun beroep maken. Als je dat hebt gehaald, kun je muziek gaan uitvoeren. Misschien wel in het Concertgebouw.

Wat ga je ontdekken over klassieke muziek?

 • Wat is klassieke muziek?
 • Wat zijn de verschillende vormen van klassieke muziek?
 • Op bezoek bij het Concertgebouw!
 • Hoe vinden componisten inspiratie voor hun muziek?
 • Hoe werken de trillingen van muziek?

Waarom zou je gezond eten?!

Waarom zou je gezond eten?!

Spruitjes vind je misschien vies, maar volgens je ouders moet je ze misschien toch eten. Waarom eigenlijk? Wat heb je aan gezond eten? Je weet waarschijnlijk wel dat je minder ziek bent als je gezond eet.

Als je denkt dat spruitjes vies zijn, heb je wel eens sprinkhanen gegeten? Misschien is dat wel het eten van de toekomst! Gelukkig kunnen goede koks zelfs van insecten een lekker maaltje maken.

Wat ga je ontdekken over eten?

 • Waarom is eten gezond voor je lichaam?
 • Wat is ongezond en gezond eten?
 • Wat voor stoffen zitten er in je eten?
 • Hoe werkt je spijsvertering?

 

 

DANCE DANCE DANCE!

DANCE DANCE DANCE!

Dance is de naam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Deze muziek wordt gemaakt met computers en kan niet live gespeeld worden. In plaats van een muzikant, staat de DJ op het podium! Kenmerken van deze muziek zijn een eenvoudige melodie, een 4/4 maat en een bass-drum. Dancemuziek is muziek om op te dansen. Maar dancemuziek is ook een muziek stijl. Net zoals hip-hop, popmuziek of klassieke muziek. 

Wat ontdek je over dance muziek?

 • Wat zijn de verschillende stijlen van dance muziek?
 • Hoe wordt dance muziek gemaakt?
 • Hoe kun je zelf dance muziek maken?
 • Wat zijn de grootste sterren van de dance muziek?

Wat is reclame?

Wat is reclame?

Het woord reclame komt van het Latijnse woord ‘reclamare’, wat ‘herhaaldelijk roepen’ betekent. 
Reclame is een vorm van communicatie. Je ‘roept’ iets via een medium (televisie, radio, internet) naar iemand anders. Dat kan op verschillende manieren. Zo is er bijvoorbeeld reclame via televisie, folders, radio, affiches, op gebouwen en via het internet. 

Wat ga je ontdekken?

 • Wat is het doel van reclame?
 • Waarom werkt reclame eigenlijk?
 • Hoe maak je een goede reclame?
 • Waarom verdienen sporters zoveel geld aan reclame?

Wat is het verschil tussen arm & rijk?

Wat is het verschil tussen arm & rijk?

Er zijn in ons land heel veel mensen die van een minimum inkomen moeten leven. En dat is soms best moeilijk. Ongeveer drie kinderen per klas leven in een minima gezin. Hoe is het om met weinig geld rond te komen? Lisa gaat naar een gezin wat in de bijstand leeft. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van de voedselbank. Heeft dit gezin wel geld voor speelgoed, de bioscoop of andere leuke dingen?

Wat ga je ontdekken?

 • Hoe is het om van weinig geld rond te komen?
 • Waar in de wereld zijn mensen heel arm?
 • Wat zijn microkredieten?