Finland voert als eerste land de Faqta-methode in

Welke methode?

De Faqta-methode: Onderwijs vanuit interessante vragen, waarmee stof uit verschillende vakken tegelijk wordt geleerd. Bijvoorbeeld 'Hoe werkt akoestiek in de concertzaal?' waarmee Techniek én Muziek behandeld wordt, of 'Hoe overleef je op de Mont Blanc?' waarmee Aardrijkskunde én Biologie behandeld wordt.

Finland doet het gewoon!

Finland schaft het traditionele onderwijs in vakken volledig af. In plaats daarvan bestuderen kinderen gebeurtenissen en dingen vanuit een interdisciplinaire behandeling. Bijvoorbeeld de 2e Wereldoorlog (Geschiedenis, Aardrijkskunde, Rekenen) en 'Werken in een restaurant' (Taal, Economie, Communicatie, Rekenen). De Faqta-methode dus!

Waarom is het beter?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, ze willen graag leren over de wereld om hen heen. Maar zij stellen niet vragen als 'Wanneer is Karel de Grote geboren?' of 'Wat is een hoogtelijn?'. Zij stellen vragen als 'Hoe word ik een DJ?' of 'Hoe overleef ik op de Mont Blanc?'. Dát zijn spannende vragen voor kinderen. Als een kind geboeid is, krijgt het vleugels!