U zult wel denken; “hoezo, ik besteed toch al mijn vrije tijd aan mijn kinderen?”.

Toch blijkt uit ons onderzoek, dat ouders relatief weinig tijd hebben voor hun kinderen. Samen  koken of knutselen, een goed gesprek voeren schiet er in het dagelijks leven steeds vaker bij in. 

En dat is jammer, niet alleen voor het kind maar het is ook een gemiste kans voor de ouders. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag leren en van alles weten, het liefst van een ouder want die kan stimulerende vragen stellen, waardoor kinderen gaan nadenken en op zoek gaan naar een oplossing. Natuurlijk is de school de plek waar de cognitieve basis voor later wordt gelegd, maar kinderen leren thuis net zo veel, alleen anders. Zeker tegenwoordig, waar het nieuws 24/7 om hen heen is via smartphones, tablets, televisies, computers die praktisch overal voorhanden zijn.

Ons vertrekpunt: kinderen prikkelen en interesseren voor serieuze onderwerpen op een avontuurlijke manier.

Onze uitdaging bij het ontwikkelen van Faqta (een educatief programma over real-life onderwerpen voor kinderen thuis) was het product zo te ontwikkelen, dat kinderen niet het gevoel kregen de les op school nog eens dunnetjes thuis over te moeten doen. Ons vertrekpunt is om kinderen te prikkelen en te laten interesseren voor serieuze onderwerpen op een hele avontuurlijke manier. Een antwoord te geven op al die vragen die ze hebben! We wilden ze zelf laten nadenken, verwonderen en aan de slag laten gaan met real-life activiteiten.

In ons proefthema Het Geheim van Geld, krijgen ze bijvoorbeeld een leuk Klokhuis filmpje te zien over Nienke die de kluis bezoekt in De Nederlandsche Bank. Vervolgens gaan ze met de app van de DNB aan de slag om de echtheid van geld te onderzoeken op basis van de vragen en antwoorden die ze gemaakt hebben op de website en in hun doe-boek. Inmiddels weten onze kinderen uit de testpilot meer dan u over geld, dat kan ik u verzekeren! Ook de ouders gaven aan dat ze zelf ook weer leren.

Yes, we hebben de test doorstaan...maar...

We zitten in de afrondende fase van het testtraject. En YES! we hebben de test doorstaan. Kinderen zijn dol op Faqta. “Benieuwd naar wat het allemaal was. Ik vond het superleuk!” zegt Sara van 7 jaar. “Ik vond het leuk, omdat ik van koken houd. Ik leerde ook meer van de schilderijen en de filmpjes waren interessant”, zegt Marijn van 10 jaar. We kunnen zo nog wel even doorgaan.

We zien een enorme motivatie bij kinderen om met Faqta aan de slag te gaan, het liefst samen met een ouder of een opa of oma. Echter, we merkten uit de gesprekken met ouders dat het drukke gezinsleven vaak ten koste gaat van de tijd om leuke dingen samen met hun kind te doen.

Ik herken dat zelf ook als werkende moeder van twee jonge kinderen. Er is weinig vrije tijd, dus je moet er echt tijd voor maken. Ook kinderen leven doorgaans in dezelfde 6e versnelling als hun ouders. We vroegen dus om advies bij onze testkinderen. En de tip die wij van de kinderen meekregen is dat we ‘gewoon’ moeten zorgen dat Faqta er komt en dat we tegen hun ouders  moeten zeggen dat ze Faqta ‘gewoon’ even moeten kopen voor ze. Ze willen namelijk verder met het volgende onderwerp! Ouders, bij deze dus.

Gewoon doen!

De voorverkoop is gestart en op onze crowdfundingpagina staan er hele leuke Faqta producten voor uw kinderen klaar. Het enige wat u zelf moet doen is een uurtje per week aan quality time blokken. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar, gewoon doen!