De visie van Faqta

Geef kinderen vleugels

Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en raken snel verwonderd. Vaak gewoon door alledaagse zaken. Over hun huisdier of een vliegtuig. Soms over grote vragen. Over buitenaards leven of oorzaken van grote rampen. Geef ze de ruimte om te leren vanuit die nieuwsgierigheid!
Een kind heeft als vertrekpunt niet de hoogtelijnen, maar Hoe overleef ik op de Mont Blanc? Een boeiende vraag, die kinderen uitdaagt om het antwoord te vinden. Kinderen die gepakt worden door het succes van Dj’s stellen zich de vraag Hoe word ik zelf ook een Dj? Als het kind geboeid is, krijgt het vleugels! En gaat het zelfs op reis.

 

Leren vanuit verwondering

Wij geven de antwoorden op vragen die kinderen zich stellen over de wereld om hun heen: Hoe word ik een DJ? Hoe overleef ik op de Mont Blanc? Waarom is kunst zo duur? Honderden onderwerpen waarover zij zich kunnen verwonderen. Aristoteles zei het al lang geleden: Verwondering is de basis van alle wetenschap. De wereld rondom het kind nodigt uit tot een groot avontuur van ontdekken waar elk kind behoefte aan heeft. Wij maken die ontdekkingsreis mogelijk.

 

Klaar voor de 21ste eeuw

De didactiek van Faqta is belevend, activerend,  uitdagend,  interactief  en  sluit  aan  op  de  taxonomie  van  leerdoelen  van  Bloom; uitzoeken, onderzoeken, ontdekken, maken, presenteren, delen en communiceren, gebruiken, toepassen, reflectie. Kennis is belangrijk, maar niet uitsluitend belangrijk. 

Misschien nog belangrijker in deze tijd is de ontwikkeling van leervermogen. Je kunt niet alles weten. Je kunt wel alles opzoeken. Daarom leren we kinderen vaardigheden om zelfstandig te leren. Maar zelfs dat is niet genoeg. Er zijn ook vaardigheden nodig die je overeind houden in onze samenleving. 
We zijn met elkaar. We zullen dus goed moeten kunnen samenwerken. We zullen ook goed moeten kunnen communiceren met elkaar. En het is belangrijk dat je een eigen mening vormt. Iedereen vindt wel wat tegenwoordig en publiceert dat via de sociale meningen. In dat perspectief is het belangrijk om te leren wat je nu eigenlijk zelf vindt.

 

Kennis en persoonlijkheid

Faqta ontwikkelt dus naast kennis van de wereld ook de persoonlijkheid van de kinderen. Ze krijgen ruimte om hun persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen en ook de vaardigheden die voor hun leven in de 21e eeuw van belang zijn. Hierdoor helpt Faqta de kinderen om te gaan met verandering in hun leven. Faqta wil kinderen helpen zich voor te bereiden op hun toekomst. Helpen bij de vraag wat wil je weten en kunnen? 
Stimuleren van de attitude tot een leven lang leren. Je steeds blijven ontwikkelen om verder te groeien. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces. Kansen te benutten en mogelijkheden creëren om je eigen koers te bepalen. Richting geven aan je eigen toekomst!