Vaardigheden aanleren
Leerlingen ontwikkelen hun vaardigheden door te doen
Daarvoor zijn de opdrachten in de doeboeken: de leerlingen gaan aan de slag met het oefenen van 21e-eeuwse vaardigheden. Ze maken leerzame opdrachten en doen proefjes waarmee ze werken aan vaardigheden als probleem oplossen en creatief denken. Tegelijkertijd leren ze onder andere samenwerken, communiceren en kritisch denken.
Hoe werkt dat precies?
Stel, je leerlingen hebben geleerd hoe er in de natuur wordt samengewerkt, wat een kringloop is en hoe we dat als mensen kunnen toepassen. Ze ontdekken dat je de hoeveelheid afval kunt verminderen door materialen te hergebruiken. Of bijvoorbeeld door te upcyclen. Nu de leerlingen dit weten, gaan ze hier zelf mee aan de slag. Ze bedenken zelf iets dat ze willen upcyclen. Wat kun je maken van een oud koffieapparaat? Ze oefenen daarmee hun ontwerpvaardigheden, creatief denken en samenwerken. Zo doe je eerst aan kennisoverdracht en werk je daarna aan vaardigheden.
💡 Wist je dat alle opdrachten uit de doeboeken zijn bedacht door ontwikkelaars die gewerkt hebben of nog steeds werken als leerkracht?
Andere aanpakken:
Vaardigheden als presenteren aanleren
Door op jonge leeftijd te presenteren, werken leerlingen al vroeg aan de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden. Daarnaast helpt het leerlingen meer zelfvertrouwen op te bouwen. Met de Faqta hulpbladen kun je leerlingen laten kiezen uit verschillende mogelijkheden om hun boodschap over te brengen. Natuurlijk door middel van een Powerpoint, maar ook met een krantenartikel, een tentoonstelling of een poster. Deze variatie in presentatievormen is handig als een leerling het bijvoorbeeld eng vindt om voor de klas te presenteren, maar ook gewoon leuk voor de afwisseling.
Meer lezen?

Met onze dagritmekaarten weten je leerlingen waar ze aan toe zijn

Hoe meer je je leerlingen loslaat, hoe gemotiveerder ze zijn
