Digitale geletterdheid

Leven in een digitale samenleving is een vaardigheid

Met Faqta bied je jouw leerlingen een digitale geletterdheid methode die gericht is op het aanleren van de digitale vaardigheden: mediawijsheid, praktische ICT-vaardigheden, informatievaardigheden en computational thinking. Met materiaal dat je los kunt aanbieden of direct bij andere vakken praktisch kunt inzetten.

Vind je weg in de digitale wereld met Faqta

We geloven dat ieder kind op eigen tempo en niveau de wereld moet kunnen ontdekken. Ook de digitale wereld. Dat kan met de video’s en interactieve opdrachten op het Faqta leerplatform. Leerlingen leren hoe computerprogramma’s als Word werken en hoe ze nepnieuws kunnen herkennen; met behulp van werkbladen brengen ze wat ze leren in de praktijk. Zo zet je samen met je leerlingen de stap van kennis naar digitale vaardigheden.

HubSpot Video

Waarom digitale geletterdheid met Faqta?

Met Faqta heb je een methode voor digitale geletterdheid waarmee je aan kunt sluiten op wat er speelt in jouw klas. Stel je klas heeft een appgroep maar het blijkt daar niet altijd even leuk te zijn. Met een les over hoe je je gedraagt in chatgroepen kun je daar direct op inspelen. Daarvoor hoef jij heus geen specialist digitale geletterdheid te zijn. De lessen hebben we namelijk al voor je uitgewerkt. Zo kun je de thema’s op jouw manier inzetten waardoor het altijd past bij je leerlingen en de actualiteit in de klas.   

basisschool leerlingen werken in tweetallen samen aan een opdracht voor digitale geletterdheid

Wat leer je bij digitale geletterdheid?

Leerlingen groeien op in een samenleving waar steeds meer digitaal gebeurt. Maar dat ze daar ook vaardig in zijn, is niet vanzelfsprekend. Je bent digitaal geletterd wanneer je bewust, verantwoordelijk, kritisch en creatief gebruik kunt maken van digitale technologie, digitale media en andere technologieën, zo schrijft SLO.nl. Door praktische ICT-vaardigheden, mediawijsheid, digitale informatievaardigheden en computational thinking te betrekken op hun eigen belevingswereld, zien de leerlingen het belang ervan in. Zo leren ze omgaan met de digitale samenleving van nu én zijn ze voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. 

Afbeelding_Digi

Je kunt niet zonder digitale vaardigheden

Dat we steeds meer digitaal kunnen regelen en doen, is natuurlijk heel gemakkelijk. Maar soms ook risicovol. Zeker als je nog niet precies weet hoe alles werkt en wat de gevaren zijn. Kinderen zijn voortdurend aan het ontdekken. Ook online. Kinderen zijn steeds jonger wanneer ze in aanraking komen met bijvoorbeeld mobiele telefoons en andere devices. Daarom is het belangrijk dat ze digitaal vaardig zijn

Groep 8 leerlingen werken op hun chromebooks aan hun digitale vaardigheden als mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en praktische ICT-vaardigheden

Onze thema’s voor
digitale geletterdheid

Bij Faqta is het lesmateriaal verdeeld over thema's die je in kunt zetten zodat het past bij jouw klas. Elk thema is opgebouwd uit veertien lessen waarmee je aan kunt sluiten op wat er speelt bij je leerlingen. Door middel van werkbladen ontwikkelen de leerlingen hun digitale vaardigheden.

Groep 5

Digi basis

Groep 6

Het web op

Groep 5/6

Magische media

Groep 7/8

Magische media

Ervaar het zelf met een proefperiode

We kunnen je uiteraard precies vertellen hoe je met de methode voor digitale geletterdheid van Faqta jouw leerlingen digitaal vaardig maakt. Maar net zoals jouw leerlingen ontdek je dit het beste door het te ervaren. Vraag daarom vandaag nog een gratis proefperiode aan.

Gratis proefperiode