leerkracht-kleuter-opent-les-klassikaal-faqta-wereldorientatie

In de klas bij juf Monique

Hoe een thema precies uitgewerkt gaat worden, laat Monique aan de leerlingen over. “De kinderen bedenken zelf de weg die ze opgaan met het thema; als leerkracht sturen we alleen bij wanneer dat nodig is.”

Neem een kijkje in de klas van Monique:

Monique Rikaart is leerkracht van groep 1-2 op OBS Waterland in Den Haag. In de video vertelt ze over ‘het eigen weggetje’ dat de leerlingen op de school afleggen en hoe ze daar Faqta bij inzetten. Ze ziet Faqta als een mooie aanvulling op wat ze al deden. “We willen graag thematisch werken en door Faqta krijgen we nieuwe inzichten.”

Alles komt uit de leerlingen zelf

Het motto van OBS Waterland is ‘Groeien is leren’. Op de school staan de kernwaarden van Dalton - zelfstandigheid, samenwerken, verantwoordelijkheid, effectiviteit en reflectie - centraal in het onderwijs. Ook in groep 1-2. Ze laten bijna alles uit de leerlingen zelf komen. Hoe een thema ingevuld wordt bijvoorbeeld. Daardoor kan de uitwerking ervan in de ene groep enorm verschillen van de andere groep. “De leerlingen gaan bij elkaar kijken in de klas”, vertelt Monique. “Op die manier wisselen de kinderen ideeën uit over het thema.”

Monique gebruikt rijke taal

In de klas bij juf Monique valt het op dat ze rijke taal gebruikt tegen haar leerlingen. Ze laat zich niet verleiden tot het geven van korte instructies. Bij de zandtafel is het de bedoeling dat vier kinderen samen een verhaal uitbeelden. Maar een van hen heeft de leiding genomen en de anderen voeren uit. “Als ze tegen jou praat, kun jij ook reageren”, legt Monique aan een ander kind uit. “Jullie kunnen samen het verhaal vertellen.”

Over OBS Waterland

  • Aantal leerlingen: 318
  • Faqta groepen: 1 t/m 8
  • Jaarplanning: 21e-eeuwse vaardigheden voor losse groepen 
  • Werken met Faqta sinds: 2022
  • Onderwijstype: daltononderwijs
  • Groepen: Reguliere groepen

Aanpak

  • Er wordt gewerkt met doeboeken en werkbladen
  • Leerkrachten hebben de implementatietraining gevolgd
  • Leerlingen leren onderzoekend
  • Onderwerpen worden thematisch en schoolbreed behandeld

Bezoek de website van OBS Waterland →

Jouw ervaring delen?

Vind jij onderwijsvernieuwing net zo belangrijk als wij? Je inspireert anderen in hun manier van lesgeven te vernieuwen. Dat maakt jou onmisbaar in het onderwijs en daarom hebben we jou nodig! Meld je aan als ambassadeur en ontdek de voordelen.

Meld je nu aan

Meer lezen?

Bij juf Monique geven de kleuters zelf invulling aan een thema
wereldorientatie bij de kleuters in groep 1 en 2

Bij juf Monique geven de kleuters zelf invulling aan een thema

20 maart 2023 leestijd: 3 min