Burgerschap

Debatteren kun je leren

Burgerschap is een verplicht onderdeel in het basisonderwijs. Wij ontdekten dat burgerschap het meest aanspreekt als je de lesstof toegepast op de belevingswereld van de leerlingen aanbiedt en interactief maakt. Laten we het eens hebben over de regels in de klas of het belang van vrijheid van meningsuiting. Met de methode van Faqta gaan je leerlingen hiermee aan de slag.

 

Ontdek de samenleving met Faqta

We geloven dat ieder kind op eigen tempo en niveau de wereld moet kunnen ontdekken. Dat kan met de video's en interactieve opdrachten op het Faqta leerplatform. Daar leren ze bijvoorbeeld wat normen en waarden zijn en hoe het voeren van een debat precies werkt. Om de lesstof toe te passen, kunnen ze aan de slag met opdrachten uit het doeboek. Zo gaan je leerlingen van kennis over de samenleving naar burgerschapsvaardigheden op een manier die bij jullie past.

HubSpot Video

Waarom burgerschap met Faqta?

Met de burgerschapsmethode van Faqta ontwikkelen je leerlingen burgerschapsvaardigheden, ontdekken ze hoe de samenleving werkt en hoe ze zich daarmee verbonden kunnen voelen. Ze gaan bijvoorbeeld in debat met klasgenoten, maar niet zonder van tevoren goede afspraken met elkaar te maken. Op deze manier werken ze op een leuke manier aan hun burgerschapsvaardigheden. Hoe je dat begeleidt als leerkracht? Wij helpen je. Bijvoorbeeld met een praktisch draaiboek voor het organiseren van een debat in de klas. 

Burgerschap in de klas: leerlingen discussiëren in groepjes

Wat leer je bij burgerschap?

Bij burgerschap ontdekken de leerlingen bijvoorbeeld stap voor stap hoe besluiten in de samenleving worden genomen en wat de grondwet inhoudt. In groep 5 beginnen ze eenvoudig met wat regels zijn en leren ze al snel wat universele rechten zijn; in groep 8 gaan ze verder met leren over de rechtsstaat en democratie. Door de stof geleidelijk en over verschillende jaren aan te bieden, kunnen de leerlingen uitgebreid op alle onderwerpen van burgerschap ingaan. 

klassikale debatteren tijdens burgerschap

“Bij burgerschap ging het al over regels en wetten. Binnen dat thema hebben we de schoolregels centraal gezet. Faqta is dan de basis, maar we gooien er ons eigen sausje over.”

Juf Linda

Een nieuw schoolgebouw met nieuwe schoolregels 

Toen de school van juf Linda naar een gloednieuw schoolgebouw verhuisde, was dit voor haar een perfect moment om de schoolregels eens goed onder de loep te nemen. “Bij burgerschap ging het al over regels en wetten”, vertelt Linda. Binnen dat thema zijn toen de schoolregels centraal gezet. “Faqta is dan de basis, maar we gooien er ons eigen sausje over.”

juf Linda coacht haar leerlingen op het leerplein

Onze burgerschapsthema's

Bij burgerschap van Faqta is de lesstof verdeeld over thema's. Elk thema is opgebouwd uit twaalf tegels die een samenhangend geheel vormen. Bij ieder thema hoort een doeboek, waarmee de kinderen hun burgerschapsvaardigheden ontwikkelen.

Groep 5

Leven in vrijheid

Groep 6

Wat een geregel!

Groep 7

Onze democratie

Groep 8

De toekomst van Nederland

Ervaar het zelf met een proefperiode

We kunnen je uiteraard precies vertellen hoe de methode voor burgerschap van Faqta werkt en hoe we jou zoveel mogelijk werk uit handen nemen. Maar net zoals jouw leerlingen ontdek je dit het beste door het te ervaren. Vraag daarom vandaag nog een gratis proefperiode aan.

Gratis proefperiode