Doeboeken

Wat is een doeboek?

Met de doeboeken maak jij samen met je leerlingen de stap van kennis naar 21e-eeuwse vaardigheden. Met leerzame opdrachten, door zelf op onderzoek uit te gaan en aan de hand van uitdagende proefjes werken leerlingen op een leuke manier aan belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, kritisch denken, sociale en culturele vaardighedencreatief denken en probleem oplossen. Zowel binnen het klaslokaal als erbuiten. 

Waarom gebruik je doeboeken in de klas?

Faqta is meer dan een digibordles. Met de Faqta doeboeken stel je jouw leerlingen in staat om te leren door te doen. Met de opdrachten in de doeboeken moedig je hen aan om hun 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen. Om te slagen in de wereld van morgen kun je immers niet zonder deze vaardigheden.

JufDanielle-29-1

💡

Wist je dat alle doeboek opdrachten zijn bedacht door ontwikkelaars die gewerkt hebben of nog steeds werken als leerkracht?


Breng je leerlingen vaardigheden bij

Op het leerplatform doen je leerlingen aan de hand van video’s en interactieve vragen de nodige kennis over de wereld op. Die kennis verwerken ze door bijvoorbeeld de opdrachten op de werkbladen te maken en met behulp van afsluitende opdrachten als het maken van een muurkrant. De minstens net zo belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden breng je jouw leerlingen bij door de opdrachten in de doeboeken te doen. 

Daniëlle geeft klassikaal uitleg bij een opdracht in het Faqta doeboek

Wat zijn 21e-eeuwse vaardigheden?

Door aan de slag te gaan met de doeboeken bevorder jij als leerkracht die zo belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden zonder dat je hier zelf een les voor hoeft te bedenken. Al deze vaardigheden komen in de doeboeken aan bod. Maar wat zijn ook alweer die 21e-eeuwse vaardigheden? 

Hoe werkt dat precies? 

Stel, je leerlingen hebben geleerd hoe er in de natuur wordt samengewerkt en wat een kringloop is. Ze ontdekken dat je de hoeveelheid afval kunt verminderen door bijvoorbeeld te upcyclen. Nu de leerlingen dit weten, gaan ze hier zelf mee aan de slag. Ze bedenken zelf iets dat ze willen upcyclen. Ze oefenen daarmee hun ontwerpvaardigheden, creatief denken en samenwerken. Zo doe je eerst aan kennisoverdracht en werk je daarna aan vaardigheden.

Leerlingen werken zelfstandig terwijl de leerkracht coacht

Neem alvast een kijkje

juf Iris begeleidt leerlingen bij het maken van opdrachten uit het doeboek

Doeboeken in de praktijk

Juf Iris geeft les aan groep 7. Zij zet de doeboeken op haar manier in. Tijdens de topografielessen laat ze haar leerlingen bewegend leren en bevordert ze het samenwerken. Hiervoor gebruikt ze opdrachten uit de doeboeken. “Ik heb de opdrachten uitgeprint, van elkaar losgesneden en gelamineerd”, legt ze uit. Met hun schrift en een pen in de hand lopen de leerlingen langs de tafels waar de opdrachten liggen.

 Lees de blog

Wil jij jouw doeboeken bestellen?

Kies wat jij het gemakkelijkst vindt. De doeboeken zijn altijd digitaal beschikbaar op het leerplatform van Faqta. Papieren doeboeken kun je direct bestellen in de Faqta Webshop.

doeboeken

Probeer nu onze gratis voorbeeldlessen

We kunnen je precies vertellen wat de Faqta-methode inhoudt. Maar net zoals jouw leerlingen ontdek je dit het beste door het te ervaren. Daarom geven we je 8 lessen om het alvast uit te proberen. 

Probeer nu 8 lessen