Waarom close reading een goede aanpak is bij begrijpend lezen

Begrijpend lezen-vaardigheden als middel, niet als doel

Er zijn verschillende manieren om beter te worden in begrijpend lezen. Bijvoorbeeld door het oefenen van vaardigheden als signaalwoorden herkennen en samenvatten. Dit zijn voor lezers handige gereedschappen, die ze in kunnen zetten om een tekst beter te begrijpen. Maar het zijn niet de enige tools die je nodig hebt als lezer. 

Vaak worden deze vaardigheden bij begrijpend lezen-methodes namelijk gezien als een doel op zich. Door de close reading aanpak op te nemen in je begrijpend lezen-les draai je dit om. Vaardigheden als het voorspellen van een tekst of het stellen van vragen zijn dan ondersteunend om een complexe tekst te kunnen begrijpen. Leerlingen zijn zich tijdens de les dan ook niet bewust van deze strategieën. Als leerkracht zeg je niet dat de klas gaat oefenen met samenvattingen, maar: ‘Wil je iets weten? Dan gaan we de tekst samenvatten.’ Zo blijven de begrijpend lezen-vaardigheden een middel om een doel te bereiken in plaats van een doel op zich. 

Door daarnaast complexe teksten te gebruiken, voelen de leerlingen zich serieus genomen. Het vaker herlezen van een tekst is vanwege de complexiteit ook niet vervelend. Iedere keer dat de tekst opnieuw gelezen wordt, ontdekken ze nieuwe informatie.

Je neemt de leerlingen eveneens serieus door authentieke teksten in te zetten. Zij lezen dan bijvoorbeeld een interview dat ze ook in een tijdschrift tegen hadden kunnen komen. Of ze gaan aan de slag met een betoog, en mythe of een column. In ieder geval altijd een tekst met een informatieve ondertoon. Met deze teksten kun je aansluiten op de belevingswereld van je leerlingen of je kiest onderwerpen waar ze al bekend mee zijn. Zo verlaag je de drempel om met de tekst aan de slag te gaan. Hun nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd en de leesmotivatie zal omhoog gaan.

leerkracht coacht leerlingen tijdens begrijpend lezen door ze te ondersteunen bij het stellen van tekstgerichte vragen

Voor de school van Anita was het belangrijk dat ze met begrijpend lezen aan konden sluiten op de wereldoriënterende vakken. Immers, als leerlingen al kennis over een onderwerp hebben, hebben ze meer motivatie om met een tekst hierover aan de slag te gaan. 

“We willen ook zo veel mogelijk thematisch onderwijs aanbieden”, verklaart ze. “Omdat je toch al met een thema bezig bent, gaat daardoor hopelijk ook begrijpend lezen meer leven.”

Tijdens de les hebben de leerlingen niet door dat ze met begrijpend lezen bezig zijn. “Maar dit is leuker dan begrijpend lezen, juf”, zegt een van hen.

Meer lezen over close reading en begrijpend lezen?

Een beter rapport voor begrijpend lezen
Leerlingen lezen authentieke teksten en leren begrijpend lezen volgens de close reading aanpak

Een beter rapport voor begrijpend lezen

17 april 2024 4 min read
Bij close reading moet je er zelf ook actief bezig mee zijn
Juf Daphne legt tijdens begrijpend lezen met close reading uit hoe de leerlingen een mindmap moeten maken

Bij close reading moet je er zelf ook actief bezig mee zijn

07 februari 2024 6 min read
Pfff, weer begrijpend lezen, dacht ik zelf al voor de les.
Leerkracht modelt een authentieke tekst tijdens begrijpend lezen volgens close reading aanpak

Pfff, weer begrijpend lezen, dacht ik zelf al voor de les.

05 juli 2023 4 min read

Ontdek het volledige Faqta aanbod van begrijpend lezen!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar close reading? Faqta Lezen is een begrijpend lezen methode waarbij close reading centraal staat. Meld je aan voor de proefperiode, krijg toegang tot het leerplatform en ontdek alle mogelijkheden voor jouw les.

Aanmelden voor proefperiode