Faqta-wereldorientatie-methode-in-de-klas

In de klas bij meester Frank

Frank probeert iedere les zo rijk mogelijk in te vullen. Ook bij de thema’s waar hij minder mee heeft, gaat hij actief op zoek: “Dan is het voor mij de kunst om niet te denken: ik doe maar wat in het boek staat en draai een kant-en-klare les.

Neem een kijkje in de klas van Frank:

Frank Aafjes geeft les aan groep 7 op OBS et Buut in Zaandam. In de video vertelt hij hoe hij het leerplatform gebruikt om de leerlingen kennis op te laten doen. Vervolgens laat hij ze eerst in groepjes en daarna pas klassikaal met elkaar in discussie gaan over het onderwerp. “Anders hoor je alleen de vier grootste schreeuwers. Nu is iedereen betrokken en gaan ze kritisch nadenken.” 

"Door te combineren vallen dingen op hun plaats"

Op et Buut is ‘Creatief in denken en doen’ het motto. Maar Frank laat zijn leerlingen niet zomaar iets knutselen of gewoon maar toneelspelen. Faqta wordt op et Buut gebruikt om de cognitieve en creatieve leergebieden met elkaar te verbinden. “Juist door te combineren vallen dingen op hun plaats en heeft het zin.” Frank is dan ook niet bang dat leerlingen niet voldoende kennis opdoen: “Ze leren 21e-eeuwse vaardigheden. Met welke thema’s je dat doet, is niet zo heel belangrijk.”

Op et Buut inspireren leerkrachten elkaar

Aan de opdrachten waar hij veel affiniteit mee heeft, geeft hij vaak zijn eigen draai. Voor de thema’s waar hij minder mee heeft, overlegt hij met de collega van een parallelgroep. “Die hebben andere interesses en komen met andere ideeën.” Zo hoef je niet steeds een kant-en-klaar lesje te draaien en kun je het op jouw manier doen. “Voor vandaag had ik zelf een voorbeeld gemaakt”, vertelt Frank. Dat doet hij vaker. Soms gaat hij ook tussen de leerlingen in zitten en tegelijkertijd met hen de opdracht maken. “Om te laten zien: de meester doet het ook. Om de kinderen te inspireren.”

Over OBS et Buut

 • Aantal leerlingen: 442
 • Faqta groepen: 3 t/m 8
 • Jaarplanning: 21e-eeuwse vaardigheden voor losse groepen 
 • Werken met Faqta sinds: 2021
 • Onderwijstype: reguliere basisschool
 • Groepen: Reguliere groepen

Aanpak

 • De leerlingen werken zowel klassikaal als zelfstandig aan een thema
 • Er wordt gewerkt met doeboeken en werkbladen
 • Leerkrachten hebben de implementatietraining, training coachend lesgeven en training onderzoekend leren gevolgd
 • Leerlingen leren onderzoekend
 • Onderwerpen worden thematisch en schoolbreed behandeld

Bezoek de website van OBS Et Buut →

Jouw ervaring delen?

Vind jij onderwijsvernieuwing net zo belangrijk als wij? Je inspireert anderen in hun manier van lesgeven te vernieuwen. Dat maakt jou onmisbaar in het onderwijs en daarom hebben we jou nodig! Meld je aan als ambassadeur en ontdek de voordelen.

Meld je nu aan

Meer lezen?

Elke dag weer een leuke les? Meester Frank: “Je hoeft niet alles zelf te verzinnen”
Leerkracht Frank combineert bij wereldoriëntatie klassikaal lesgeven met zelfstandig lesgeven omdat het de kennisoverdracht bevordert.

Elke dag weer een leuke les? Meester Frank: “Je hoeft niet alles zelf te verzinnen”

16 februari 2023 leestijd: 3 min