Begrijpend lezen

Gemotiveerde lezers begrijpen teksten beter Vanaf nu beschikbaar 

Goed kunnen lezen is een voorwaarde om goed mee te kunnen komen. Op school én in de maatschappij. Maar hoe leer jij je leerlingen goed lezen als ze niet eens lijken te willen lezen? Met Faqta Lezen willen we alle leerkrachten helpen om hun leerlingen meer plezier te laten krijgen in het lezen. Want wij geloven in willen lezen in plaats van moeten lezen.

Gratis proefperiode

 

Met lezen aansluiten op wereldoriëntatie

Met Faqta Lezen ga je dieper in op een thema dat je tijdens je wereldoriëntatie-lessen ook behandelt. Wist je dat je op die manier de leesmotivatie bij je leerlingen verhoogt? Je neemt je leerlingen bijvoorbeeld mee in het dagboek van André Kuipers. Hoe ziet een dag van een astronaut op een ruimteschip eruit? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je echt de tekst hebben gelezen. Wat doet een astronaut ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds? Ben jij niet nieuwsgierig?

FaqtaLezen-24-1

Grip op de tekst door close reading

Bij Faqta Lezen maken we alleen gebruik van authentieke teksten. Binnen een thema vormen die één geheel. Daardoor kun je de methode ook los inzetten. Door de samenhang tussen de teksten is er meer herkenning bij de leerlingen. Moeten lezen wordt daardoor willen lezen. En door de close reading aanpak toe te passen zijn de leerlingen meer tijd met één tekst bezig. Daardoor kun je ook met minder taalvaardige leerlingen een pittige tekst lezen.

Leerlingen aan de slag met een opdracht bij begrijpend lezen met Faqta

“Bij begrijpend lezen gaat het over natuur en bij wereldoriëntatie ook. Als de verschillende vakken thematisch met elkaar verbonden zijn, blijft het beter hangen.”

Juf Miranda

Complexe teksten lezen

In de klas van juf Miranda op OBS Herman Gorter wordt Faqta ingezet voor zowel wereldoriëntatie als begrijpend lezen. In haar klas is sprake van grote verschillen in taalniveau. Een vak als begrijpend lezen wordt er daardoor niet leuker op. Doordat de leerlingen nu gaan lezen over thema's die ze al kennen, kunnen ze wel aan de slag met moeilijkere teksten. De close reading aanpak zorgt ervoor dat leerlingen zich minder geïntimideerd voelen door die complexe teksten. 

👉 Lees de blog van juf Miranda over begrijpend lezen

close-reading-begrijpend-lezen-op-basisschool-leerkracht

Aan de slag met je klas

Nu je leerlingen enthousiast zijn over het thema, is het tijd om te werken aan leesvaardigheden zoals samenvatten en structureren van de tekst. Een tekst leer je pas echt te begrijpen als je de opgedane kennis visueel en praktisch verwerkt. Begrip van de tekst ontwikkelen de leerlingen ook door erover in gesprek te gaan. Met hun leesmaatje of in een klassengesprek. Hoe je dit handig organiseert, kun je ook vinden op het leerplatform. Zo kun je altijd een les begrijpend lezen geven op een manier waar jij je prettig bij voelt.

Nog niet overtuigd?

Op jouw manier

Kies de aanpak die bij jou past: van klassikaal lesgeven tot zelfstandig werken.

Je eigen leeslijst

Met de passende leessuggesties bij ieder thema stimuleer je jouw leerlingen te blijven lezen.

Ontdek je eigen talenten

Wij helpen je waar en wanneer jij ons nodig hebt. Van een altijd beschikbare live chat tot een training op school.

Ieder kind wordt gezien

Met Faqta Lezen kan ieder kind op eigen tempo en niveau de wereld gaan ontdekken.

Ontdek het volledige Faqta aanbod van begrijpend lezen!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Faqta Lezen? De beste ervaring met de complete Faqta methode krijg je met onze proefperiode. Geheel vrijblijvend. Meld je aan voor de proefperiode en krijg toegang tot het leerplatform en ontdek alle mogelijkheden voor jouw les.

Gratis proefperiode