leerkracht-coachend-lesgeven

In de klas bij juf Chantal

Bij Chantal op school wordt thematisch gewerkt. Door taken te verdelen kunnen de leerkrachten doen wat ze leuk vinden: ze werken vanuit hun passie en vanuit hun vakkundigheid. “Tegelijkertijd zorg je er daarmee voor dat de werkdruk niet bij één persoon terechtkomt.” 

Neem een kijkje in de klas van Chantal:

Chantal van Schaik is leerkracht van unit 2 op OBS de Horizon. Samen met twee collega’s geeft ze les aan de leerlingen van groep 5 t/m 8.  In de video vertelt ze hoe de leerlingen rondom één thema werken tijdens de lessen wereldoriëntatie, begrijpend lezen en Engels. Ook de creatieve vakken worden in hetzelfde thema gegeven. Het effect in de klas? "Ik zie kinderen met een grote glimlach, die het leuk vinden om te leren en snel klaar zitten om het volgende te horen of te lezen." 

Veel aandacht voor onderzoekend leren 

Bijna alle vakken op De Horizon worden in thematische samenhang gegeven. Begrijpend lezen, wereldoriëntatie en de creatieve vakken gaan over hetzelfde onderwerp. Zelfs met Engels en taal wordt aangesloten. Daardoor blijft er ruimte over voor de leerlingen om veel zelf te onderzoeken. Chantal: “Als je die basis hebt gelegd, komen de kinderen spelenderwijs wel verder.”
In dit artikel lees je hoe Chantal het onderzoekend leren in haar klas bevordert. 

Thematisch werken is iets wat je als school moet doen

Het thematisch werken lijkt Chantal gemakkelijk af te gaan. Maar ze benadrukt dat het niet iets is wat je als leerkracht alleen kunt doen. “Je moet het echt als school inzetten. Of in ieder geval als bouw.” Op die manier hebben de leerkrachten niet veel extra werk aan. “Het zijn dan nog maar kleine aanpassingen in de reguliere lessen”, legt ze uit. “Dit is geen grote werkdrukverhoger.”

Over OBS de Horizon

 • Aantal leerlingen: 77
 • Faqta groepen: 1 t/m 8
 • Jaarplanning: jaarplanning voor unit-onderwijs 
 • Werken met Faqta sinds: 2021
 • Onderwijstype: regulier basisonderwijs
 • Groepen: units

Aanpak

 • Er wordt thematisch gewerkt van groep 1 t/m 8
 • Er wordt gewerkt met doeboeken
 • Leerlingen gaan aan de slag met Faqta Talent
 • Leerlingen gaan onderzoekend leren
 • Er wordt coachend lesgegeven

Bezoek de website van OBS de Horizon →

Jouw ervaring delen?

Vind jij onderwijsvernieuwing net zo belangrijk als wij? Je inspireert anderen in hun manier van lesgeven te vernieuwen. Dat maakt jou onmisbaar in het onderwijs en daarom hebben we jou nodig! Meld je aan als ambassadeur en ontdek de voordelen.

Meld je nu aan

Meer lezen?

Bij juf Chantal in de klas wordt er na de pauze direct thematisch gewerkt
Bij het thematisch werken heeft de themamuur een essentiële functie in de klas van juf Chantal

Bij juf Chantal in de klas wordt er na de pauze direct thematisch gewerkt

14 november 2023 leestijd: 4 min