Faqta Wereld

Faqta Wereld versie 2
komt er aan!

Vanaf schooljaar 2024-2025 kun jij aan de slag met de nieuwe versie van Faqta Wereld. Een effectieve methode voor wereldoriëntatie waarmee we thematisch werken nog gemakkelijker maken.
Benieuwd hoe dit werkt? 

Oriënteer je op een nieuwe Faqta Wereld

We geloven dat ieder kind op eigen tempo en niveau de wereld moet kunnen ontdekken. Maar het blijft niet bij kennis opdoen van achter een scherm: door middel van de opdrachten uit het doeboek worden je leerlingen beter in samenwerken, gaan ze creatief aan het werk en ontwikkelen ze vaardigheden als kritisch denken. Ze maken stelopdrachten waarmee ze hun taalvaardigheden en woordenschat vergroten. Door de inhoudelijke koppeling met andere vakken krijgen de thema's meer betekenis.
Kenmerken van de methode voor wereldoriëntatie van Faqta: activeringsvragen, leerlijnen, woordenschat, duidelijke lesindeling, stelopdrachten, meer verdieping

Waarom Faqta Wereld
versie 2?

Thematisch werken met wereldoriëntatie en lezen

Door thematisch te werken ga je van losse eilandjes naar samenhang in je lesprogramma. Een volledig geïntegreerd curriculum komt zo steeds dichterbij. Inhoudelijk is Faqta Wereld versie 2 nog beter te koppelen aan andere vakken. Teksten bij begrijpend lezen gaan over hetzelfde onderwerp. Hierdoor kun je woordenschat op verschillende plekken terug laten komen en bied je voor wereldoriëntatie en lezen met overlappende boekenlijsten aan. Taalvaardigheden als mindmaps maken en samenvatten laten we terugkomen bij verschillende vakken waardoor de leerlingen begrijpend lezen zien als een verdieping op wereldoriëntatie.
leerkracht legt uit hoe mindmap maken

Meer betekenis
door meer samenhang

Door thematisch te werken vergroot je de samenhang tussen jouw lessen. Vaardigheden uit het ene vak worden toegepast bij een ander vak waardoor de impact groter wordt. Door de combinatie met wereldoriëntatie geef je ook deze vakken meer betekenis:

Bewezen effectieve kennisoverdracht

Met Faqta Wereld versie 2 oriënteren de leerlingen zich op de wereld met behulp van video's van hoge kwaliteit waarin de kennis gebundeld is. Daarbij krijgen de leerlingen een kijkdoel mee en prikkel je hun nieuwsgierigheid door middel van activeringsvragen. Er is veel aandacht voor kennisoverdracht middels tekst waardoor de taalvaardigheden beter benut worden en gestimuleerd. Bij ieder thema maken de leerlingen bovendien stelopdrachten om hun kennis te verwerken en waarmee je doelen van taal kunt integreren.

Bewezen effectieve kennisopdrachten bij wereldoriëntatie door interactieve mogelijkheden op het leerplatform
Lesvoorbereiding wordt gemakkelijk gemaakt op het leerplatform van wereldoriëntatie met Faqta voor het basisonderwijs

Alles wat jij nodig hebt
voor jouw les

Alles wat je nodig hebt om een goede les te geven, vind je op het platform. Van hulpbladen voor je leerlingen tot antwoorden op de vragen en opdrachten in de doeboeken. De lesvoorbereidingen kun je downloaden en je ziet welke andere vakken aan het wereldoriëntatie-thema gekoppeld zijn. En wie waar is, zie je op één overzichtelijke pagina. 

Uitgebreide lesvoorbereidingen

De lesvoorbereiding is zo gemaakt dat je deze alleen maar hoeft te volgen en je kunt een les geven. Print de voorbereiding uit en een nieuwe leerkracht of invaller kan direct aan de slag. Als ervaren leerkracht krijg je hierdoor juist ruimte om je onderwijs in te richten op een manier die past bij jou en jouw klas. De opbouw van de thema's is steeds hetzelfde en de leerdoelen staan telkens aangegeven. Doordat de coachvragen op vier verschillende niveaus zijn uitgewerkt, kun je nog gemakkelijker differentiëren. Door middel van links in de lesvoorbereiding kom je voortaan direct op de juiste plek op het leerplatform en ben je geen onnodige tijd kwijt met zoeken.