Ons verhaal

Hoe het allemaal begon...

De oudste zoon van Anouk Binkhuysen liep vast op de lesmethodes van zijn basisschool. Een creatieve jongen, sterk gericht op beeld, maar niet zo sterk op taal en rekenen. Dat botste met het gangbare onderwijs, waarin kennis vooral wordt overgebracht via het woord. Anouk werkte bij een grote onderwijs uitgeverij en had ideeën over het vernieuwen van het basisonderwijs, maar hier was binnen de uitgeverij geen ruimte voor. 

Winnaar Blue Tulip
Award 2020

En zo geschiedde...

Samen met Wouter Delken en Jan van Wonderen ging ze aan de slag en gaven zichzelf de opdracht om samen het onderwijs van de toekomst te realiseren. Vanuit een klein kantoor in de Universiteit Utrecht werd de eerste versie van Faqta ontwikkeld en werden de eerste scholen benaderd.

Bg_Verhaal1

En nu?

Vandaag de dag is Faqta een team van onderwijskundigen, programmeurs, ontwikkelaars, designers, adviseurs en nog veel meer. Samen helpen we leerkrachten om de transitie te maken naar vernieuwend onderwijs. Dagelijks gaan onze adviseurs langs op scholen in heel Nederland. Wist je dat veel collega’s zelf ook voor de klas hebben gestaan? Zo gebruiken wij wetenschappelijke en praktische inzichten om nieuwe oplossingen te bedenken die leerkrachten in hun lessen kunnen inzetten.

Bg_Verhaal2

Zij werden enthousiast van ons:

2016

2016

Anouk start Faqta samen met Jan en Wouter in een kantoor op de Universiteit Utrecht. Het jaar staat volledig in het teken van productontwikkeling.

Onsverhaal_1-1
2016
2017

Een groep pilotscholen start met Faqta Wereldoriëntatie. Leerkrachten ontwikkelen de vaardigheden van hun leerlingen met doeboeken, een uitvinding van Faqta.

FAQTA-21-1
2017
2018

Een nieuwe oplossing om leerkrachten te helpen af te wisselen met werkvormen: leerlingen kunnen inloggen als duo. Bewezen effectief én heel leuk. Nieuw: Topografie, Kunst en Muziek.

FAQTA-20
2018
2019

Video’s kunnen heel inspirerend zijn, weten leerkrachten. In de Faqta-lessen gebruik je video’s van partners als Klokhuis en Jeugdjournaal. Sinds 2019 maken we ook Faqta Originals.

Afb_video-May-24-2022-09-05-23-05-AM-1
2019
2020

Faqta krijgt de Blue Tulip Award in de categorie Education. De jury prijst de innovatie en de grote impact. Nieuw: Wetenschap en Wereldoriëntatie voor groep 3/4.

C0066T01-2
2020
2021

Een mijlpaal wordt bereikt, er werken voor het eerst meer dan 100.000 leerlingen op het platform. Ondanks de lockdowns verdubbelt het aantal scholen dat werkt met Faqta.

FAQTA-8
2021
2022

Leerkrachten kunnen leerlingen veel beter zelfstandig (of in duo’s) laten werken, met nieuwe functies als voortgang voor leerlingen en zelf nakijken. Nieuw: Burgerschap, Digitale geletterdheid en Wereldoriëntatie voor kleuters.

FAQTA-16
2022
2023

Met Faqta Lezen kunnen leerkrachten close reading toepassen bij begrijpend lezen. Door de thematische koppeling met wereldoriëntatie zijn leerlingen gemakkelijker te motiveren en creëer je meer samenhang tussen het ochtend- en middagprogramma.

2023

Maak kennis met onze onderwijsvernieuwers

Help je ons mee het onderwijs te vernieuwen?

Onze vacatures