Ons verhaal
Hoe het allemaal begon...
De oudste zoon van Anouk Binkhuysen liep vast op de lesmethodes van zijn basisschool. Een creatieve jongen, sterk gericht op beeld, maar niet zo sterk op taal en rekenen. Dat botste met het gangbare onderwijs, waarin kennis vooral wordt overgebracht via het woord. Anouk werkte bij een grote onderwijs uitgeverij en had ideeën over het vernieuwen van het basisonderwijs, maar hier was binnen de uitgeverij geen ruimte voor.
Winnaar Blue Tulip
Award 2020
En zo geschiedde...
Samen met Wouter Delken en Jan van Wonderen ging ze aan de slag en gaven zichzelf de opdracht om samen het onderwijs van de toekomst te realiseren. Vanuit een klein kantoor in de Universiteit Utrecht werd de eerste versie van Faqta ontwikkeld en werden de eerste scholen benaderd.

En nu?
Vandaag de dag is Faqta een team van onderwijskundigen, programmeurs, ontwikkelaars, designers, adviseurs en nog veel meer. Samen helpen we leerkrachten om de transitie te maken naar vernieuwend onderwijs. Dagelijks gaan onze adviseurs langs op scholen in heel Nederland. Wist je dat veel collega’s zelf ook voor de klas hebben gestaan? Zo gebruiken wij wetenschappelijke en praktische inzichten om nieuwe oplossingen te bedenken die leerkrachten in hun lessen kunnen inzetten.

Zij werden enthousiast van ons:
De reis naar onderwijs vernieuwing
Anouk start Faqta samen met Jan en Wouter in een kantoor op de Universiteit Utrecht. Het jaar staat volledig in het teken van productontwikkeling.

Een groep pilotscholen start met Faqta Wereldoriëntatie. Leerkrachten ontwikkelen de vaardigheden van hun leerlingen met doeboeken, een uitvinding van Faqta.

Een nieuwe oplossing om leerkrachten te helpen af te wisselen met werkvormen: leerlingen kunnen inloggen als duo. Bewezen effectief én heel leuk. Nieuw: Topografie, Kunst en Muziek.

Video’s kunnen heel inspirerend zijn, weten leerkrachten. In de Faqta-lessen gebruik je video’s van partners als Klokhuis en Jeugdjournaal. Sinds 2019 maken we ook Faqta Originals.

Faqta krijgt de Blue Tulip Award in de categorie Education. De jury prijst de innovatie en de grote impact. Nieuw: Wetenschap en Wereldoriëntatie voor groep 3/4.

Een mijlpaal wordt bereikt, er werken voor het eerst meer dan 100.000 leerlingen op het platform. Ondanks de lockdowns verdubbelt het aantal scholen dat werkt met Faqta.

Leerkrachten kunnen leerlingen veel beter zelfstandig (of in duo’s) laten werken, met nieuwe functies als voortgang voor leerlingen en zelf nakijken. Nieuw: Burgerschap, Digitale geletterdheid en Wereldoriëntatie voor kleuters.
