Faqta Nederlands

Taalvaardigheden bouwen op een basis van kennis
schooljaar 2026-2027

In het klaslokaal gebruiken de leerlingen taal om kennis te verwerven. Als leerkracht gebruik je het om kennis over te brengen. De basisvaardigheden voor Nederlands leren de leerlingen het beste beheersen door het ‘gewoon’ te doen. Ze zijn er voortdurend mee bezig en krijgen het overal aangeboden. Ze bouwen hun taalvaardigheden op een fundament van kennis dat ze gezamenlijk hebben aangelegd. Of dit nu tijdens wereldoriëntatie, burgerschap of bij het vak Nederlands zelf is.

Hoe werkt onze taalmethode?

Faqta Nederlands is een taalmethode die de verschillende taaldomeinen integreert. Door veel te spreken, schrijven, luisteren en lezen over interessante onderwerpen word je steeds vaardiger in taal. Leerlingen zijn bij wereldoriëntatie en Nederlands gedurende een langere periode bezig met hetzelfde onderwerp. Zo werk je gestructureerd aan een gezamenlijke kennisopbouw. Nu ze er dezelfde kennis over hebben, is het voor de leerlingen makkelijker om te stellen (schrijven) en te spreken over hetzelfde onderwerp. Ze kunnen elkaar daar vervolgens feedback over geven en zo doelgericht werken aan hun taalvaardigheden.

Taalmethode: werken aan woordenschat bij verschillende vakken als taal, Nederlands, wereldoriëntatie, lezen

In de praktijk word je pas echt taalvaardig

Taalvaardigheden hangen met elkaar samen en versterken elkaar. Daarom kunnen ze het beste in samenhang worden aangeboden binnen één taalmethode. Geen aparte vakken meer voor technisch en begrijpend lezen, stellen en luisteren. Het is immers allemaal onderdeel van het vak Nederlands. Zo hoef je niet langer met losse taalmethodes voor bijvoorbeeld spreken of schrijven te werken. Binnen een thema, en zelfs binnen één les, worden de taaldomeinen geïntegreerd en voeren je leerlingen krachtige, betekenisvolle opdrachten uit. 

Leerlingen werken aan taalvaardigheid bij het vak Nederlands / taal
NederlandsWhitepaper_Mockup(Vrij)-1
Whitepaper

Bij taal hangt alles al samen, nu de methodes nog

In het basisonderwijs besteden we veel tijd aan taal en lezen. Toch blijven de resultaten van Nederlandse leerlingen op het gebied van taalvaardigheid achter bij hun leeftijdsgenoten in andere landen. Zeker wanneer we kijken naar bijvoorbeeld schrijven. Hoe komt dat? Lees het in onze whitepaper.

Rijke en authentieke bronnen

Bij taal werk je bij voorkeur met authentieke, rijke media als boekfragmenten, artikelen uit tijdschriften maar ook podcasts of video’s van het Jeugdjournaal. De leerlingen lezen, luisteren, schrijven en spreken over interessante thema’s en zijn daar in de praktijk mee bezig. Het gaat dan over onderwerpen die ze tegelijkertijd bij wereldoriëntatie of burgerschap behandelen. Vanuit de inhoud zijn ze op die manier bezig met taalbeschouwing en grammatica, en wordt het spellingbewustzijn gestimuleerd. 

Leerlingen lezen rijke, authentieke bronnen bij het vak Nederlands / taalmethode voor het basisonderwijs

Meer samenhang door het koppelen van jouw vakken

Door thematisch te werken creëer je meer samenhang tussen jouw lessen. Door bijvoorbeeld kennis van wereldoriëntatie te gebruiken in je taalmethode vergroot je de impact. Door combinaties te maken geef je ook deze vakken meer betekenis:

Gelijke kansen beginnen bij gelijke kennis

Bij Faqta geloven we dat kennis het fundament vormt om taalvaardigheden op te bouwen. Maar leerlingen komen de klas niet alleen in met een verschillend taalniveau, ook de hoeveelheid kennis die ze meenemen, is ongelijk. Samen moeten we deze verschillen zoveel mogelijk zien te verkleinen. Alleen dan kunnen we iedere leerling dezelfde basis en zo gelijke kansen bieden. Daarom werk je met Faqta met doorlopende leerlijnen van groep 1 t/m 8 en is er thematische samenhang tussen de verschillende vakken aangebracht.  

juf Daphne ondersteunt leerlingen tijdens de les

"Taal zit natuurlijk in alles"

Taal. In het dagelijks leven kom je er overal mee in aanraking, op school worden de taaldomeinen vaak als losse vakken gegeven. Op CBS De Burcht vonden ze dat maar vreemd. Daarom is taal daar sinds dit schooljaar geen apart vak meer in het lesprogramma. “Taal komt in alle lessen terug. Tijdens geschiedenis ben je ook bezig met lezen en schrijven”, vertelt juf Daphne, leerkracht van groep 7. Taal is nu onderdeel geworden van het thematisch werken. Hoe dat vorm krijgt op De Burcht, lees je in dit artikel.

Maak het verschil met Faqta Nederlands

Faqta Nederlands is een geïntegreerde taalmethode die de oplossing biedt voor de uitdagingen waar leerkrachten vandaag de dag mee te maken hebben. Op dit moment worden taalvaardigheden veelal als losse vakken aangeboden. Dat is niet effectief en het lesprogramma is daardoor voller dan nodig. Terwijl taalontwikkeling en kennisopbouw elkaar gaan versterken wanneer de verschillende taalvaardigheden in samenhang met elkaar én met wereldoriëntatie worden aangeboden. Daarom voegen we (met uitzondering van spelling) alle vakgebieden en kerndoelen van het domein Nederlands samen. Zo dragen we met deze taalmethode bij aan betere leerresultaten voor iedere leerling en wordt het lesgeven eenvoudiger én leuker.