Close reading
Close reading is effectief
voor iedere leerling
De laatste jaren krijgt close reading binnen het leesonderwijs meer en meer aandacht. Dat is volkomen terecht. Door de close reading aanpak toe te passen stijgt het leesplezier bij leerlingen namelijk flink. Maar het belangrijkste? Leerlingen krijgen een veel beter begrip van teksten.
Wat is close reading?
Bij close reading lees je dezelfde tekst meerdere keren waarbij het lezen iedere keer een ander doel heeft. Deze begrijpend lezen methode zorgt ervoor dat leerlingen niet alleen hun leesvaardigheid verbeteren, maar ook hun kritisch denkvermogen en analytische vaardigheden ontwikkelen. Dit zijn essentiële vaardigheden voor zowel succes in de klas als het dagelijks leven. Close reading blijkt zo een krachtige methode om begrijpend lezen te versterken en leerlingen actief en enthousiast bij het lezen te betrekken.
-1-2.png?width=718&height=800&name=Closereading(CTA)-1-2.png)
Close reading helpt je écht te begrijpen wat je leest 👀
Bij begrijpend lezen ontdekken de leerlingen meer van wat ze al kennen van wereldoriëntatie. Ze zijn nieuwsgierig. Door middel van close reading ontdekken ze hoe ze nog beter teksten kunnen begrijpen. De leesmotivatie stijgt en je leerlingen halen betere resultaten. Dat maakt voor jou het lesgeven eenvoudiger. Alles wat je moet weten over close reading hebben we in onze whitepaper voor je op een rijtje gezet.
Klantcasus: Close reading is steeds dieper graven
Met close reading ga je meer dan één keer met een tekst aan de slag. En dat heeft maar één doel: complexere teksten op een dieper niveau leren begrijpen. Close reading vereist van je als lezer dat je kritisch gaat nadenken over de tekst. Je leert beter reflecteren op datgene wat je leest. Dat doe je onder andere door het stellen van tekstgerichte vragen. In drie leessessies kies je met close reading voor kwaliteit boven kwantiteit. Op OBS Herman Gorter wordt gewerkt met Faqta Lezen en daar zag het team dat de leerlingen meer plezier in lezen ontwikkelden, de verschillen in leesniveau kleiner werden en betere resultaten behaald werden.

Eerste keer lezen: Waar gaat de tekst over?
De eerste stap is het lezen van de tekst zonder er meteen diep op in te gaan. Leerlingen moeten de tekst gewoon lezen om een algemeen beeld te krijgen van waar het over gaat.
Tweede keer lezen: Hoe staat het in de tekst?
Derde keer lezen: Wat betekent de tekst?

De voordelen van close reading bij begrijpend Lezen
De close reading-aanpak bij begrijpend lezen draagt eraan bij dat leerlingen niet alleen hun leesvaardigheid verbeteren, maar ook hun kritisch denkvermogen en analytische vaardigheden ontwikkelen. Dit zijn essentiële vaardigheden voor zowel succes in de klas als het dagelijks leven. Close reading blijkt zo een krachtige methode om begrijpend lezen te versterken en leerlingen actief en enthousiast bij het lezen te betrekken.
Hoe verwerk je close reading in de les?
Wanneer je close reading onderdeel van je begrijpend lezen-les wil maken, is het belangrijk dat je authentieke, complexe teksten gebruikt. Bijvoorbeeld een interview uit een tijdschrift, een (deel van) verhaal of een informatieve tekst die je vindt op internet.
Met authentiek bedoelen we een tekst die leerlingen in het dagelijks leven tegen kunnen komen en die niet speciaal gemaakt is voor een begrijpend lezen-les.
De teksten moet dusdanig complex zijn dat de leerlingen meerdere leessessies nodig hebben om tot begrip te komen en uitdagend is voor hun leesniveau.
Hoe je close reading kunt toepassen bij begrijpend lezen hebben we in een artikel voor je op een rijtje gezet.

Close reading in een methode
Lotte Steen is oud-leerkracht en werkt nu voor Faqta als productontwikkelaar. Het afgelopen jaar was ze de stuwende kracht achter de ontwikkeling van een nieuwe begrijpend lezen-methode waarbij de close reading aanpak centraal staat. “Door vaak te herlezen en aandacht te geven aan woordenschat ontwikkelt iedere leerling een dieper tekstbegrip”, zegt ze hierover. Daardoor helpt de aanpak leerlingen beter voor te bereiden op het leren op de middelbare school én op de rest van hun toekomst.

Ontdek nu gratis ons thematische lesprogramma
Evalueer in 6 weken ons lesprogramma in je klas
Geheel gratis en vrijblijvend