
Op OBS De Windwijzer zijn de leerlingen nieuwsgierig
Bij wereldoriëntatie beginnen de leerlingen ieder thema met een nieuwsgierigheidsvraag. Wat wil ik leren? In de klas merken de leerkrachten dat het bijdraagt aan de motivatie van de leerlingen. Geheel volgens de kernwaarden van het daltononderwijs worden de leerlingen zo eigenaar van hun eigen leerproces. Door met begrijpend lezen met hetzelfde onderwerp bezig te zijn, laten ze ook de leesmotivatie groeien.
Vergroot de leesmotivatie en verbeter de leesresultaten
Zoals op veel scholen zagen de leerkrachten van De Windwijzer dat de leesmotivatie onder de leerlingen over het algemeen erg laag was. Daarom zocht het onderwijsteam naar een manier om die leesmotivatie te bevorderen, waarbij ze eveneens de kernwaarden van het daltononderwijs terug konden laten komen. David van Dijk is leerkracht in groep 8 op De Windwijzer en hij merkt grote verschillen tussen de leerlingen die graag lezen en degenen die minder lezen. “Bij de leerlingen die lezen van huis uit meekrijgen, zie je dat die op het gebied van bijvoorbeeld woordenschat aanmerkelijk verder zijn."
Het team kwam daarbij verschillende uitdagingen tegen:
- Met welke aanpak doen we recht aan de kernwaarden van het daltononderwijs?
- Er is weinig leesmotivatie
- Minder lezen heeft een kleinere woordenschat als gevolg
“Je geeft er de leerlingen ook een stuk extra kennis door mee.”
Motivatie is een zeer belangrijke factor om de leesresultaten te verbeteren. Daarin zag het team van De Windwijzer dan ook de oplossing. Omdat de leerkrachten merkten dat bij wereldoriëntatie de motivatie om meer te weten te komen over een onderwerp groot was, wilden ze die nieuwsgierigheid ook inzetten bij lezen.
De leerlingen herkennen in de teksten van begrijpend lezen het thema van wereldoriëntatie. Verschillende termen en woorden komen vaker terug waardoor meer aan woordenschat gewerkt wordt. David: “Ze denken van, hé, daar hebben we al over geleerd. Het draagt dus echt iets bij. Dat maakt dat ze ontzettend gemotiveerd zijn.” Andersom dragen de teksten ook bij aan het onderwerp bij wereldoriëntatie: “Je geeft er de leerlingen ook een stuk extra kennis door mee.”
In de klas en door de school zie je het thema overal terugkomen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met boeken die aansluiten op het thema: “Die staan verspreid over de gang, zodat de leerlingen er constant mee in contact komen.”
Leerlingen zijn graag met teksten bezig
Bij de methodetoetsen zien ze op De Windwijzer dat de cijfers behoorlijk omhoog zijn gegaan. Volgens David is de gegroeide leesmotivatie daarvoor de belangrijkste reden. “Als de leerlingen gemotiveerd zijn om met teksten aan de gang te gaan, zullen ze daar ook van gaan leren. Dat is dit jaar een mooie bijdrage van Faqta Lezen geweest.”
Waar het onderwijsteam van de school vooraf op hoopte, zien ze nu terug tijdens de lessen. “We merken dat leerlingen het erg leuk vinden om met de teksten van Faqta Lezen bezig te zijn.” Dat zien ze zowel tijdens het lezen zelf als wanneer de leerlingen met de verwerking bezig zijn. “Het is meer dan alleen een droge vraag bij een tekst en het beantwoorden daarvan.”
Over OBS De Windwijzer
- Aantal leerlingen: 271
- Reguliere groepen
- Oecumenische daltononderwijs
- Faqta Wereld: Groep 3 t/m 8
- Faqta Burgerschap: Groep 5 t/m 8
- Faqta Lezen: Groep 4 t/m 8
- Faqta Digi: Groep 1 t/m 8
- Werkt met Faqta sinds: 2019
Aanpak
- Daltononderwijs
- Er wordt thematisch gewerkt
- Er wordt gewerkt met doeboeken
- De close reading-aanpak wordt toegepast
Meer lezen?

"Wat wil je leren?" vraagt David aan zijn leerlingen
Lees de volledige klantcasus van De Windwijzer
In de klantcasus lees je hoe in de klas de visie van de school uitgewerkt wordt en hoe ze op die manier de leesresultaten hebben kunnen verbeteren.